買物必備!編輯推介必去九龍城街市尋寶

十八區之中,九龍城街市食品價格高,但依然吸引各路英雄名人明星來入貨,皆因食材夠精。走一轉,即把優質海產肉食蔬果帶回家。

1. 珍貴海產最強
看魚缸就知非同小可,花竹中蝦青口海斑不在話下,龍蝦有齊本地青龍澳龍珠龍甚至歐洲藍龍蝦,活阿拉斯加蟹亦在張牙舞爪。作風殷實,區內火鍋店也來入貨。

老四烈正2號
地址:九龍城市政大廈街市地下F13號鋪
電話:2382 6318

2. 後生仔賣有機正菜
縮在小巷中,不起眼。店主Nick三十出頭,把小小菜檔打理得亮麗光鮮。有機菜來自歐亞及本地,有樹上熟的,有連根的,全部當時得令,Nick亦樂意分享食譜。

Organic Corner(阿桃靚菜)
地址:九龍城市政大廈街市地下239號鋪
電話:6202 2126 (可透過 WhatApp訂菜)

3. 最識冧客水果老字號
雄據五個鋪位,款式齊全有廉有貴。最精的日本岡山水蜜桃、南水梨;馬來西亞罕有榴槤品種都找得到,價錢實惠,又常用水果煲湯水與熟客分享,好識「冧客」。

榮記鮮菓
地址:九龍城市政大廈街市地下G26-30號鋪
電話:2382 2324

4. 肥牛油香有肉味排隊都值
秋冬火鍋旺季必定大排長龍,四款肥牛$160-$380,愈貴油花愈多,中價$230那款已經很不錯,牛胸油手打牛丸亦美味。第三代接手後,開放Facebook供預訂,與時並進。

李輝記牛欄
地址:九龍城市政大廈街市2/F M14號鋪
電話:2382 2973

5. 百搭蛋莊
既賣蛋,農村蛋鵪鶉蛋皮蛋鹹蛋鴨蛋,包羅歐亞各地,全部經店主錦叔精挑細選,壞蛋byebye。亦賣陳皮海味雜貨,定價老實,童叟無欺,令人叫好!

錦記蛋莊
地址:九龍城衙前圍道100號市政大廈1259號鋪
電話:2382 2637

6. 粗菜細做性格茶檔
買完餸,就去醫「五臟廟」。蔡瀾發哥都是粉絲,自有理由。肉絲,新鮮;番茄湯,香濃;雪菜,不用罐頭貨,夠味;炒米粉,乾爽;奶茶,平衡。規矩多多都值得體諒。

樂園
地址:九龍城衙前圍道100號市政大廈3樓熟食中心
電話:2382 3367
食店資料: https://goo.gl/vvYpTa

想知最快最新飲食資訊?即like《飲食男女》Facebook!
http://www.facebook.com/eatandtravel

《飲食男女》網站:
http://etw.hk

內容短評

相關文章

勇 於 求 變 的 海 味 雜 貨 店   金 城
冧掂未來奶奶》入貨前備課 海味店教你輕鬆揀靚冬菇
八十後唔做律師賣海參 老闆仔:以前乜都講合約 而家講個信字
IG爆紅西多》海味店老闆轉行開北歐風Café:做生意唔係求賺一次快錢
九龍城星級海味店 生客負皮多 87歲老闆企硬︰唔准揀!冇價講!
   
TOP