九龍城星級海味店 生客負皮多 87歲老闆企硬︰唔准揀!冇價講!

九龍城金城海味,屹立超過六十年,有兩大辣招是很不得客人歡心的,一是不能挑,二是鐵價不二,半分不能減的死硬派作風。但客人上至官商名流,下至明星食家,如周潤發、蔡瀾都是捧場客。靠的就是貨真價實四個字,買的貨都是優質海味,童叟無欺。且有自置物業,自家曬場,曬出優質海味,且因老闆做過批發,海味知識豐富,一眼能鑑定海味的出處及優劣,所有海味已做好把關,一早替客人挑好,所以穩站多年不倒。
貨物賣出可以不出門,存放在店,另外再幫客人浸發或煮好,不另收費,這種貼心親切的服務,使沒有甚麼好感的客人,慢慢變成他的熟客,再變成朋友了。

採訪︰孟惠良
拍攝︰周義安

金城海味雜貨
地址:九龍城衙前塱道44號地下
電話:2383 3056
營業時間:8am- 7pm

想知最快最新飲食資訊?即like《飲食男女》Facebook!
http://www.facebook.com/eatandtravel

《飲食男女》網站:
http://etw.hk

內容短評

相關文章

勇 於 求 變 的 海 味 雜 貨 店   金 城
冧掂未來奶奶》入貨前備課 海味店教你輕鬆揀靚冬菇
買物必備!編輯推介必去九龍城街市尋寶
八十後唔做律師賣海參 老闆仔:以前乜都講合約 而家講個信字
IG爆紅西多》海味店老闆轉行開北歐風Café:做生意唔係求賺一次快錢
   
TOP