小店辛酸》去批發市場買海鮮竟貴過街市?店主:佢哋望都唔想望我一眼

創業總需要一些衝動。Alex本來是做物流的,但想闖出自己一片天,決定聯同姐姐Joanna和好友Anthony一起做飲食生意。起初他們和大部分人一樣,有了好的主意,就開始找鋪位。香港租金昂貴,旺區以十萬起跳,負擔不起,最後在新蒲崗區物色到較廉宜租金的鋪位,卻發現附近是工廠區,假日人流大減。

更不幸的,當他們想尋找供應商批發海鮮,卻發現原來小店,因為取貨量少,根本沒有還價能力。縱然他們處處碰壁,但困難沒有擊倒他們,失敗成為了踏腳石。他們由附近街市入手,雖然起初要多跑幾轉,監察質素,和商店傾談,但對食材的堅持則贏得食客口碑,令他們的生意愈做愈順利。

滿粥順德粥底海鮮火鍋
地址 : 新蒲崗景福街79號地鋪
電話號碼:9884 9484
營業時間:星期一至日6pm-2am

你都去過呢間食店?即上 https://goo.gl/oCTMho 留低你嘅食評!
想知最快最新飲食資訊?即like《飲食男女》Facebook!
http://www.facebook.com/eatandtravel

《飲食男女》網站:
http://etw.hk

食店資料
滿粥順德粥底海鮮火鍋
9884 9484
新蒲崗景福街79號地鋪
港式 | 海鮮 | 火鍋
查看更多

內容短評

   
TOP