英文教師轉行開「和平茶記」 唔serve挑釁性客人:會開門請他離開

「對上以敬,對下以慈,對人以和,對事以真」,這四字箴言,印在炮台山一間茶餐廳的門外,亦是老闆用來律己的座右銘。

老闆霍先生原本是一位英文教師,雖然不算年輕,不過他依然堅持追夢,放棄薪金不俗又穩定的職業,於炮台山開一間和平茶記。

為何叫和平,因為老闆認為香港人特別愛投訴,從事飲食業的人,更能深深體會到。這間在炮台山特別的「茶記」,就想告訴大家,每人都是平等的。如果有客人抱着挑釁性心態去光顧,他情願不做生意,叫那位客人離開。

採訪:張靜雯
拍攝:謝致中

四寶食堂
地址:天后炮台山京華道9-27號富利來商場地下45-48號鋪
電話﹕2342 2372
營業時間:星期一至日7am-5pm

你都去過呢間食店?即上 https://goo.gl/1iwwcn 留低你嘅食評!
想知最快最新飲食資訊?即like《飲食男女》Facebook!
http://www.facebook.com/eatandtravel

《飲食男女》網站:
http://etw.hk

食店資料
四寶食堂
2342 2372
炮台山京華道9-27號富利來商場地下45-48號鋪
茶餐廳/冰室
查看更多

內容短評

相關文章

街坊like爆》阿伯有火!七十七歲老人追夢賣漢堡:做得幾耐得幾耐
兩個大男人旺角賣啡 店主有say:成長時會忘記發過嘅夢
九十後齋做唔吹水 開Café改變生活:講夢想好老套
做鹹魚都有夢想 設計師自製鹹魚醬:保育傳統行業
閨密圓夢 三個80後賣彩虹果汁:啲錢買唔起樓
   
TOP